Videochat tips en tricks Marike Kreutzkamp

29-03-2020 - mijndiad

Videochat tips en tricks deel 2

We zien dat veel klanten op dit moment er voor kiezen om hun behandelingen (deels) blended te gaan doen, maar velen ook alleen maar online. 
Dit vergt andere vaardigheden voor u als behandelaar en ook voor uw cliënt. En dat gaat om meer dan techniek. We hebben daarom 2 mensne met al ruime ervaring in de inzet van videochat in hun raktijk gevraagd om die te delen. In het vorige nieuwtje was dit psycholoog Remko Lingsma, nu is het psychotherapeute Marike Kreutzkamp uit Maastricht. Psychotherapeute Marike Kreutzkamp  uit Maastricht gebruikt sinds 2018 de Cliëntenlogin en ook de videochat module.  

Hoe is de actuele situatie in jouw praktijk?

Sinds 13 maart  ben ik 100 % overgestapt op videochat. Het is heel erg druk en het videochatten vraagt veel extra concentratie.

Praktische tips

Mijn tips voor nieuwe videochat gebruikers:

 • Om thuis te raken in het systeem is het handig om een proefcliënt aan te maken, en zelf als cliënt mee te maken hoe het systeem werkt. Wat voor mij nog beter hielp was een huisgenoot in de rol van cliënt te laten reageren en af en toe op diens laptop mee te kijken hoe het er aan de ontvangende kant uit zag.

 

 • Zorg ervoor dat er een duidelijke uitleg is voor de cliënt en stuur die vooraf toe in de mailbox. Ik stuur de uitleg enkele dagen voor het eerste contact zodat er nog tijd is om vragen te stellen. Cliënten hebben soms drempelvrees, soms is het nodig om vooraf met de cliënt te oefenen. (telefoon in de aanslag). Het geeft cliënten vertrouwen dat ze via een button op mijn website kunnen inloggen (en het voorkomt gezoek).
 • Met de huidige drukte gebeurt het helaas regelmatig dat het/een systeem overbelast wordt en vast loopt. Het is goed om vooraf of bij het begin van het gesprek nog eens te benoemen dat de cliënt dan moet terug bellen en niet moet wachten op een actie van de therapeut.

 

 • Cliënten moeten op zoek naar een rustige plek in huis waar ze ongestoord kunnen videochatten en waar ze zich voldoende veilig voelen. Dat is soms een uitdaging. Helaas zitten ze dan vaak wat verder van de router af en is de verbinding kwetsbaarder. Als de telefoon als device wordt gebruikt helpt het om deze vast te zetten, bijvoorbeeld op een boekenplank, zodat het beeld niet beweegt en de cliënt geen lamme arm krijgt. Positief is dat je soms automatische meer informatie krijgt over de thuissituatie omdat die via de camera meekomt.   

 

 • Videochat kost meer energie, het vraagt meer concentratie en er raakt onderweg informatie verloren, met name non verbale informatie. Het werkt goed om een koptelefoon of oortjes te gebruiken om het geluid dichter bij te laten komen, tegelijk wordt het contact intiemer en daardoor loopt het gesprek soepeler.
 • Het helpt mij om te spelen met de afstand naar de camera; ik vraag soms ook aan de cliënt of die wat verder van de camera af kan gaan zitten (en weer dichterbij) zodat ik uit de lichaamshouding wat meer non verbale informatie krijg. Ik wissel zelf ook af met de afstand om mezelf meer bewegingsmogelijkheden te bieden (verzitten etc.) en toch in beeld te blijven.
 • Qua energie schat ik dat 75% video chat afspraken evenveel energie kost als  100% afspraken in de praktijk. Met videochat loop je een aantal energie-brengers mis: opstaan om iemand binnen te laten, tijdens het gesprek met de cliënt opstaan om iets te pakken, iets te drinken aanbieden, een cliënt toch even laten wachten in de wachtruimte  omdat je nog niet klaar bent etc. Ik plan daarom ruimere pauzes in waarin ik ook probeer wat te rekken en strekken.  

Nog wat tips:

 • Experimenteer met het licht; ikzelf heb een lamp vóór mij aan en de centrale lamp aan het plafond uit (de cliënt zag mij anders met tegenlicht). Ik vraag de cliënten ook om niet met de rug naar een lichtbron of raam te gaan zitten. Om het licht niet te kil te maken heb ik een warme schemerlamp aan. Heb ook aandacht voor de achtergrond die de cliënt te zien krijgt: een rustig beeld is prettig.
 • Mijn laptop staat midden in de ruimte, ik kan tijdens het gesprek zo even verder weg kijken, dat geeft mijn ogen ook wat rust. Ik heb een plant neergezet zodat ik me daarop kan richten  ????. Ik kies ervoor om niet op een raam uit te kijken en zo afgeleid te worden door iets waar de cliënt geen deel van uitmaakt. (N.b. de opticien adviseert: 20 minuten scherm, 20 seconden in de verte kijken)
 • Ik neem inmiddels ook de ruimte om heel kort van mijn stoel weg te lopen tijdens het gesprek, bijvoorbeeld om iets te pakken. Ik kondig het wel aan en probeer te blijven praten (het praten dient het doel van contact houden, niet om verstaanbaar te zijn, en ik herhaal het dan ook als ik weer zit zodat het een vloeiend geheel blijft).

 

 • Voor zover je het nog niet deed is het werken met een nieuw medium ook het moment om je werkwijze verder aan te passen en meer e-health elementen in te bouwen: huiswerkformulieren in de bestandmappen, informatie up loaden om te laten lezen etc. Die aanpassingen zijn  nu mooi in één keer mee door te voeren. Zorg wel dat je de voorbereidingstijd aanpast; denk na over de stappen die je zet, hou het logisch. Daarbij: huiswerk geven is huiswerk bekijken en bespreken; spreek ook af wanneer je de feedback geeft: tijdens de sessie of tussendoor.

 

 • Als je het prettig vindt kun je een tweede scherm neerzetten waar je ingevulde huiswerkformulieren in bekijkt en bespreekt tijdens het gesprek. Ik vind het lastig om twee velden op één laptop schermpje  te hebben, het wordt me dan wat te druk. (het tweede scherm heeft de berichtenbox open staan. Ik vraag cliënten om gespreksvoorbereidingsformulieren in te vullen, agendaatjes te maken als voor bereiding, huiswerkformulieren op te sturen etc).

 

 • Ik heb normaal gesproken geen whiteboard, als ik met een cliënt iets opschrijf, doe ik dat met een A 4 en geef ik een kopietje mee. Ik heb nu een analoge een mini flipover gemaakt met een karton en klemmetjes, met een dunne zwarte stift (dus goed contrast) en ik ga wat verder van de camera zitten om te schrijven. Eventueel scan ik het naderhand in voor de cliënt. 
 • Verder: als schematherapeut doe ik alles via videochat dat ik ook in de spreekkamer doe: ik doe oefeningen (ook imaginaties), rollenspelen, en vraag cliënten om te proberen om met stoelen te schuiven voor oefeningen. Voorwaarden zijn echter dat de verbinding goed is en niet uitvalt en dat de cliënt zich veilig voelt en niet gestoord wordt.  

Als u meer wilt weten over de videochat die Marike Kreutkamp gebruikt klikt u hier

Terug